طراحی و معماری شبکه
زمانی که در مورد طراحی شبکه واردبحث می شویم ،دسته بندی شبکه بر اساس تعداد سیستم های سرویس گیرنده کمک زیادی در طراحی می تواند انجام دهد.
طراحی شبکه بر اساس اندازه و نیاز سازمان شکل می گیرد.شبکه را بر اساس تعداد دستگاه های سرویس گیرنده در سه دسته زیر قرار می دهند:
SMALL NETWORK: شبکه ای با حداکثر 200سرویس گیرنده
MEDIUM SIZE NETWORK: شبکه ای با تعداد 200 تا 1000سرویس گیرنده
LARGE NETWORK: شبکه هایی با تعداد بالای 1000سرویس گیرنده
حال به بررسی انواع معماری های شبکه می پردازیم.
انواع معماری شبکه:
اترنت
متدوالترین معماری شبکه بوده که پیکر بندی بستر شبکه و انتقال داده ها را با استفاده از مجموعه ای از قوانین و استانداردها امکانپذیر می سازد.موسسه IEEE یکی از موسسات بزرگ در خصوص استانداردهای تکنولوژی و تجهیزات بوده و برای معماری این شبکه استاندارد 802.3 را تعیین کرده است.در شبکه TOKEN RINGبه جای هاب در محل اتصال کامپیوترها از دستگاهی بنام MAV استفاده می شود.
معماری شبکه بیسیم WIRELESS
در این معماری از امواج رادیویی BROAD BAND برای ارتباط و اتصال کامپیوترها به یکدیگر استفاده می شود .در شبکه های WAN نیز از این سیستم استفاده شده که توانایی ارتباط دویا چند شبکه محلی ،سرویس دهنده ها ویا سایر سرویس ها را داراست .این معماری برای برقراری ارتباط کامپیوترهای نزدیک به هم نیز کاربرد داشته که در این حالت نوعی شبکه به نام PAN ایجاد می شود.در شبکه PAN نیازی به تجهیزات شبکه ی خاص نبوده و با نصب دو کارت شبکه PAN روی دو کامپیوتری که نزدیک به همند ،پیاده سازی انجام می شود.
شبکه وایرلس نیازی به نصب کامل شبکه و تجهیزات نداشته ،سرعت انتقال هم تا 250 مگا بایت برثانیه افزایش پیدا می کند.
به دو روش شبکه های بیسیم با یکدیگر ارتباط برقرار می کنند:
AD HOC:
این تکنولوژی استانداردی است که ارتباط بیسیم بین کامپیوتر و وسایل جانبی مانند تلفن هوشمند ،تبلت و... ممکن می کند.در این روش دو یا چند کامپیوتر توسط شبکه بیسیم و به صورت مستقیم PEER TO PEERو بدون هیچ سخت افزار جانبی بهم متصل می شود.الگوی مسیر یابی به صورت توزیع شده توسط تمام کامپیوترها انجام می شود.در این روش هیچ نقطه اتصال مرکزی وجود ندارد.
INFRASTRUCTURE
با استفاده از این روش می توان کامپیوتر مجهز به کارت شبکه وایرلس را به یک کارت شبکه سیم دار مرتبط کرد.
برای این کار کافی است سخت افزاری بنام ACCESS POINT (AP) را به یکی از سیستم های شبکه ی سیمی متصل کرده و از طریق آن با کامپیوتری که کارت شبکه وایرلس دارد،ارتباط ایجاد کرد.در این روش یک نقطه مرکزی بعنوان محل اتصال سیستم ها شناخته می شود.
معماری FDDI
تکنولوژی موجود در این شبکه با سرعت 100مگا بایت در ثانیه بوده و برای ارتباط از فیبر نوری استفاده می کند .می توان به جای فیبر نوری از کابل مسی استفاده کرد که در اینصورت طول کمتری از کابل مسی لازم داریم .این معماری به عنوان BACKBONE در محل هایی که تعداد کامپیوترها زیاد است ،استفاده شده و می توان 500 گره را در مسافت 100کیلومتر بهم مرتبط کرد.