آشنایی با مهمترین پروتکلهای شبکه
پروتکل چیست ؟
پروتکل به معنای قرارداد ،راهکار و سیاست است. به طور خلاصه می توان گفت که تعیین کننده چگونگی ارتباط دو کامپیوتر درون شبکه است .پروتکل ها یک سری قوانین هستند که مشخص می کنند یک عمل جزو چه گروه و مشخصاتی قرار گرفته و از چه استاندارهایی تبعیت می کند.دقیقا مانند سفر به یک کشور خارجی ،که شما ابتدا باید زبان رسمی آن کشور را دانسته و پس از آن نیز باید از قوانین و سیاست های آن کشور فرمانبراری کنید.
پروتکل هم به زبان برقراری ارتباط رایانه ها با یکدیگر در شبکه داخلی و خارجی می پرازد.
معرفی مهم ترین پروتکل های شبکه
پروتکل IPیا INTERNET PROTOCOL ADDRESS
یکی از مهم ترین پروتکل های شبکه و زبان ارتباطی تجهیزات موجود در شبکه است.به هر کلاینت و سیستم موجود در شبکه یک IPمخصوص توسط شرکت های ارائه دهنده اینترنت (ISP)اختصاص داده شده که منحصر بفرد است.مسیر دهی و آدرس دهی به بسته ها برای انتقال اطلاعات بین شبکه ها ی اینترنت ،از مهم ترین وظایف این پروتکل است.
پروتکل HTTP(HYPER TEXT TRANSFER PROTOCOL)
وظیفه این پروتکل برقراری ارتباط بین سرویس دهنده و سرویس گیرنده صفحات وب بوده و با استفاده از پروتکل های IP وTCPاین ارتباط را برقرار می کند.
پروتکل HTTPS(HYPER TEXT TRANSFER PROTOCOL SERVICE)
این پروتکل در واقع همان HTTP بوده که فقط با امنیت بیشتر ،وظایفش را انجام می دهد . این پروتکل یک لایه امنیتی داشته که اطلاعات را به طور درست رمز نگاری کرده و برای استفاده در اختیار صاحبان سایتهای دارای امتیاز ،SSL قرار می دهد.
پروتکل TCP(TRANSMISSION CONTROL PROTOCOL)
از این پروتکل در ضمانت تحویل داده های متوالی استفاده می شود.
پروتکل FTP(FILE TRANSFER PROTOCOL)
پروتکلی است برای انتقال اه ها بین سرور و کلاینت.متاول ترین کار در شبکه انتقال داده و اطلاعات بوده بنابراین کاربرد این پروتکل رو به فزونی است.
پروتکل DHCP(DYNAMIC HOST CONFIGURATION PROTOCOL)
این پروتکل یکی از پر کاربرد ترین پروتکل های شبکه بوده ،وظیفه اش تخصیص اتوماتیک IP به دستگاه های درون شبکه است.زمانی که تعداد زیادی دستگاه درشبکه دارید نیازی به تخصیص IP به صورت دستی نیست.
پروتکل TELNET
یکی از قدیمی ترین پروتکل های شبکه است . این پروتکل در دستگاه های موجود در شبکه ماند سوییچ ها یا روترها برای دسترسی به قسمت فرمان مورداستفاده قرار می گیرد.به عنوان مثال می توان با استفاده از این پروتکل یک مودم را از راه دور فعال و یا غیر فعال کنید.ضعف امنیت این پروتکل ،نقص آن است.
پروتکل UDP(USER DATA PROTOCOL)
یک پروتکل ارتباطی و جایگزینی مناسب برای پروتکل TCP بوده که بیشتر برای ارتباط بین برنامه های مختلف ،با تاخیر پایین کاربرد دارد.
پروتکل SMTP(SIMPLE MAIL TRANSFER PROTOCOL)
این پروتکل برای انتقال و توزیع ایمیل های ارسالی طراحی شده است.
پروتکل POP(POST OFFICE PROTOCOL)
این پروتکل POP3برای گرفتن ایمیل های وارده طراحی شده است.
پروتکل GOPHER
این پروتکل مجموعه ای از قوانینی بوده که برای عملیاتی نظیر جستجو ،بازیابی ونمایش اسناد بکار رفته و باز مبتنی بر ارتباط بین سرویس دهنده و مشتری است.